De Parade: een zoektocht naar liefde

Op dinsdagavond 30 juli stapte ik een grote, geel-rode circustent binnen in de buurt van het Moreelsepark. Op het kaartje dat ik vasthoud staat ‘Alles wat liefde is’. Samen met andere toneelliefhebbers ben ik op de Parade: een theaterfestival dat door het hele land reist, en deze weken in Utrecht is neergestreken. Aan drie spelers van Toneelgroep Oostpool de taak mij alles te laten zien wat liefde is. In dertig minuten.

De eerste kus, de knallende ruzie, jaloezie, intrige, wanhoop.. Elk cliché komt voorbij en wordt in een komisch jasje gestoken. De scènes wisselen elkaar in een rap tempo af en de spelers nemen met alle gemak hun rollen aan. De benjamin van het stel, Jor, is negentien jaar oud en beleeft tijdens deze voorstelling zijn toneeldebuut. Ik zie knikkende knietjes, een zwetend voorhoofd, maar vooral een hele hoop plezier. 

Met weemoed denk ik terug aan mijn toneeldebuut, nu ongeveer zes jaar geleden. In een tuinbroek en een haarband van klimop kroop ik in de rol van (een Rotterdamse) Repelsteeltje. Met bijbehorende natte T. Nu ga ik niet beweren dat mijn spel te meten was aan het niveau van Oostpool, oh god nee. Ik was een wandelend, ongeleid projectiel op de planken, maar wat had ik een lol.

Het Utrechtse publiek wordt de tent uitgestuurd met de boodschap: liefde is ongrijpbaar. Ik loop de rest van de avond dolgelukkig over het terrein van de Parade. De feestlampjes schitteren in de donkere avondlucht van Utrecht. Er klinken kreten van geluk vanuit de zweefmolen. Op de achtergrond vullen vrolijke jazz-deuntjes de ruimte. Ongrijpbaar? Welnee. Die avond vond ik liefde recht voor m’n neus.

De Parade heeft alles: van toegankelijke tot complexe toneelvoorstellingen, van pils tot cocktails en van poffertjes tot sushi. Meer informatie over de (volgende edities van de) Parades vind je op de website of kijk op de socials.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s