Een stapje buiten m’n stadsie: Dublin

Sorry, Utrecht. Ik bedoel het niet persoonlijk. Je hebt nog steeds m’n hart, maar een deel daarvan ligt in Dublin. In ‘Een stapje buiten m’n stadsie’ geef ik tips om op avontuur te gaan in leuke steden of plekken buiten Utrecht. Afgelopen september pakte ik samen met mijn vriend het vliegtuig op weg naar eindeloze pints Guinness, Irish stews en leprechauns. Ik geef je een inkijkje in wat we gedaan én gegeten hebben!

Dublinse avonturen

Hoewel Dublin niet bekendstaat om zijn eindeloze toeristische attracties, hebben wij ons vijf dagen lang prima vermaakt en was het soms een race tegen de klok. Een dikke aanrader? Dublins fietssysteem. De ‘Just Eat dublinbikes‘ staan verspreid door de stad en voor maar €5 p.p. (wel een creditcard meenemen!) koop je een 3-dagenkaart. Het enige wat je hoeft te doen, is de fiets weer binnen een half uur inleveren op een andere locatie (anders betaal je een klein bedrag extra).

Breng echt een bezoekje aan het Phoenix Park. Dit park is het grootste stadspark van Europa – niet zo gek als je je bedenkt dat een wandeling van begin tot eind ongeveer een uur duurt. Je vindt alles in dit park: schattige eekhoorns, mooie meren, kleurrijke bloemen en zelfs een complete dierentuin. Ook fijn voor de foodies onder ons: een leuk lunchtentje. The Tea House zit aan het begin van het park. Tip: neem de drie-kazen-tosti. Als je van kaas houdt.

Het meest indrukwekkend was ons bezoekje aan de Kilmainham Gaol. Een voormalige gevangenis in de buitenwijken van Dublin. Hier kregen we een goed kijkje in de niet zo mooie geschiedenis van Ierland: de Paasopstand van 1916. Wij werden wel even stil van het feit dat er hier tot in de jaren ’20 van de vorige eeuw nog burgers in barre omstandigheden opgesloten zaten. Gelukkig ging deze heftige rondleiding gepaard met een lieve en jolige Ierse gids. Tip: neem je dublinbike of pak de bus naar het museum (ligt best wel afgelegen).

Een dikke tip voor als je wat langer verblijft in Dublin: pak de DART (een treinlijn langs de Ierse kust) naar Howth. Dit schattige vissersdorpje ligt op een schiereiland zo’n 15 kilometer verwijderd van de stad. Je maakt hier een fantastische wandeling langs de kliffen (wij namen de groene route) met instagram-waardige uitzichten. Sluit je wandeling af met een portie fish & chips bij Breshoff Bros. Schrik niet: één portie staat hier gelijk aan een hele kibbeling.

Eten en drinken in Dublin

Echt blij werd ik van het eten en drinken in Dublin. Dat kunnen de Ieren namelijk wel. Je vindt alles wat ieder hartje begeert: van het hipste koffietentje tot de bruinste kroeg. Hier zet ik mijn favorieten voor je op een rij:

  • Avoca (€€-€€€): een soort mini-warenhuis met wel 7 (!) verdiepingen. Je vergaapt je hier aan kasjmieren sjaals, grappige boekjes en stylish woonaccessoires. Echt leuk wordt het op de bovenverdieping waar je in een vintage inrichting de lekkerste lunch eet. Wij gingen voor een supersappige burger en een salade met mozzarella, perzik en avocado. En ben je fan geworden van het eten? Dan koop je in de mini foodmarket in de kelder de lekkere broden, taartjes en thee to go. Kun je ook nog smikkelen in je Airbnb.

Waardering: 4 uit 5.
  • Queen of Tarts (€): het walhalla der zoetigheid. En hoewel mijn maag nog bezig was de lunch te verteren, moest en zou ik die dag een scone eten. Dit plekje zit in een gezellig zijstraatje van het drukke Dame Street. En ook Queen of Tarts is druk. Heel druk. Gelukkig vonden we een tafeltje en bestelde ik de laatste scone van de dag (hoera!). Na de eerste hap appte ik mijn vader – de scone-bakker van de familie – dat deze scone de zijne van de troon heeft gestoten. Sorry, dad. Minpuntjes? Het bakje slagroom bij de scone (in plaats van clotted cream) en de chaotische bediening.

Waardering: 3 uit 5.
  • Brazen Head (€-€€): breng in Dublin écht een bezoekje aan Ierlands oudste pub (1198), de Brazen Head. Je loopt door een schattige tuin naar binnen waar de Ieren al vrolijk hun pints Guinness naar binnen gieten. Binnen vind je een doolhof aan ‘mini-barren’, met elk de gebruikelijke donkerhouten inrichting, een rijkgevulde bar (van bijzondere gins tot hele dure whisky’s) en snelle bediening. Heel snel. Onze Beef & Guinness-stew en Brazen Bangers & Mash stonden binnen 10 minuten op tafel. En elke avond om half tien stappen Ierse muzikanten het podium op om de hele kroeg te laten dansen. Ik deed ook een dansje. Is gelukkig niet gefilmd.

Waardering: 5 uit 5.

Ook hier hebben we onze buikjes nog rond gegeten:

  • Murphy’s (€-€€): naar het schijnt het beste ijs van Ierland. Ik nam gin-ijs en het was fantastisch. Wel een beetje aan de prijs, maar dat is het helemaal waard.
  • P Mac’s (€-€€): een populaire plek onder de jonge Dubliners (volgens onze Airbnb-host). Ik had het hier prima naar mijn zin met een gin-tonic en de dozen met spelletjes. En je krijgt een gratis zakje Tayto’s bij je drankje. Gratis (!!!!) chips.
  • Two Pups Coffee (€-€€): een klein, maar fijn lunchtentje. Een goede locatie vlakbij de Guinness fabriek, mocht je hier een tour hebben geboekt. Tip: neem de toast met avocado en eieren.
  • Porterhouse Central Bar (€): mijn vriend keek hier zijn ogen uit (lees: deze bar heeft een eindeloze bierkaart). Ik kon niet kiezen dus nam een elderflower-cocktail. Prima tentje!

De cijfers

Prijs

Ongeveer €500 (incl. vlucht en Airbnb)

Aantal dagen

5 dagen

Aantal katers

Ook 5…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s