Stukje zen in een drukke stad? Ga wandelen in Amelisweerd!

Volle werkdagen, snel een maaltijd in elkaar flansen, racen naar yogales en ondertussen dat lieve appje van je moeder nog beantwoorden. Voor je het weet roep je tegen al je vrienden dat je druk-druk-druk bent. Ieder mens, en zeker een millennial als ik, kan soms wel een rustmomentje gebruiken. En dan is het centrum van Utrecht met alle hippe koffietentjes en chaotische uitverkopen bij bepaalde kledingzaken niet echt een oase van rust. Daarom was het op m’n vrije dag weer eens tijd voor een wandeling in Amelisweerd & Rhijnauwen. En zen dat ik toen werd!

Van een kort rondje met de hond tot een urenlange boswandeling

Ik wandelde voor het eerst een half jaar geleden door dit leuke natuurgebied en heb mezelf toen 2 uur lang prima vermaakt. Maar of je nu urenlang door de bossen wilt struinen of gewoon even je hond wilt uitlaten; dit plekje in Utrecht leent zich perfect voor iedere wandeling. Heb je behoefte aan houvast? Loop dan de monumentenroute Amelisweerd & Rhijnauwen. Deze route leidt je, zoals de naam al verklapt, langs alle mooie gebouwen en monumenten op de landgoederen. Mijn persoonlijke favorieten? Het Engelse werk, waar je struint door een stuk parkbos in pre-romantische stijl vol kronkelige paadjes en dalletjes en heuveltjes (let op: verdwalingsgevaar). Maar breng ook zeker een bezoekje aan Amelis’hof, een moestuin die oorspronkelijk hoorde bij huis Oud Amelisweerd waar je het spelletje ‘herken-de-groenten’ kunt spelen (deze stadsmeid was veel te trots dat ze een prei herkende).

Op deze site lees je meer over de monumenten op de route. Kun je lekker kneuterig met je wandelpartner over de geschiedenis van de monumenten praten tijdens het wandelen. Met deze routekaart kun je meteen aan de wandel!

Koffiepauze bij De Veldkeuken

Veel Utrechters kennen misschien wel het bekende Theehuis Rhijnauwen waar je de lekkerste pannenkoeken eet en je warme choco wordt bedolven onder een dikke berg obesitas (lees: slagroom). Dit keer besloten mijn vriend en ik een bezoekje te brengen aan Restaurant de Veldkeuken. Dit schattige plekje met leuk terras en uitzicht over de Kromme Rijn vind je naast het huis Oud Amelisweerd. Onze lunch (een broodje kloosterbrie en een tosti boerenkaas) was overheerlijk, maar het water stroomde echt in m’n mond toen ik de taartjes in de vitrine ontdekte. Een minpuntje was de bediening die door de drukte ietwat geïrriteerd overkwam. Het is ze bij dezen vergeven.

Toch blijft Theehuis Rhijnauwen altijd een fijn plekje om neer te strijken na een lange wandeling. Ook is restaurant Vroeg sinds gisteren weer open (hoera!), nadat daar in mei dit jaar een flinke brand uitbrak. Genoeg plekken dus als je naast wandelen ook heel erg van eten houdt.

Nog meer wandelen..

Je verwacht het misschien niet, maar je vindt zo veel fijne wandelspots in Utrecht. Hieronder deel ik de plekken met je, die nog op mijn to-go list staan:

  • Het Gagelbos: een speelbos van Staatsbosbeheer achter Overvecht waar, volgens de website, vooral kinderen zich uren kunnen vermaken. Stiekem wil ik er ook gewoon heel graag gaan klimmen en klauteren.
  • De boswandeling bij Austerlitz: zo’n drie kwartier fietsen van de stad vind je dit stukje bos in het midden van de Utrechtse Heuvelrug, waar je vanaf de bekende Piramide van Austerlitz een prachtig uitzicht schijnt te hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s