Carla’s Conditorie: een stukje Fika achter de Dom

‘Fika?’ hoor ik je denken. Ja, *f iː . ka. “Een sociaal gebruik in Zweden en Finland waarbij het werk of andere dagelijkse bezigheden worden onderbroken door bij elkaar te komen, thee of koffie te drinken en iets te eten”¹. Tijdens mijn citytrip naar Stockholm viel er niet aan te ontkomen. Op iedere hoek van de straat stuit je tegen een überhippe koffiebar waar een gesnorde en bebrilde man de mooiste vormpjes op een Zweedse cappuccino tovert. Voor de Scandinaven is het hun dagelijkse medicijn – zelfs tweemaal daags -, en ik begrijp het. Ieders dag wordt beter door een kanelbullar of een stukje kladdkaka. En om zelf een stukje Fika in je Utrechtse leven te gooien hoef je echt niet naar de Zweedse meubelgigant. Stap eens binnen bij Carla’s Conditorie!

In mijn studententijd fietste ik steevast iedere week langs dit plekje. Je vindt Carla namelijk pal naast de Dom! In dit kleine, maar fijne zaakje bakken ze in hun eigen bakkerij achter in de zaak iedere dag de lekkerste broodjes, koekjes en taartjes. Met een Scandinavische twist. Van een smörgås tot een semla. En alhoewel ik de kerstkilo’s en oliebollen er nog niet had afgesport, vond ik het samen met twee vriendinnen tijd voor een high tea. Of zoals ze die bij Carla noemen: fika!

Een bord vol

Een fika bij Carla is echt een aanrader. Met een stor (grote) fika zit je echt bommetjevol. Wat je krijgt? Twee warme dranken, een glaasje fris van Fritz, twee kleine stukjes taart, twee koekjes, een chocobol en twee smushi’s. Oké, bij dit begrip gingen mijn oren ook even klapperen. Na wat gegoogle lees ik dat het een combinatie is van Deens smørrebrød en Japanse sushi. Of Carla deze duiding serieus neemt weet ik niet; op onze smushi is geen zalm, tonijn of avocado te bekennen. Wel zijn ze belegd met hummus, artisjok en vega-balletjes, en ontzettend lekker.

Echt enthousiast word ik van de baksels bij onze Fika. We vinden een heerlijke vegan choco-kokoscake op ons bordje, samen met een mokkataartje, carrotcake, een rabarbertaart en als klapper op de Zweedse vuurpijl: de echte kladdkaka. Normaal ben ik niet zo’n liefhebber van een chocoladetaart; ik vind deze vaak te zwaar en machtig. Maar de Zweedse variant is heerlijk en smeuïg. De taart wordt zelfs ieder jaar geëerd met zijn eigen feestje: op 7 november vieren de Zweden nationale kladdkakans-dag.

Nog meer fika

We lopen tevreden en tonnetje rond de zaak uit, zelfs nog met de koekjes in onze doggybags. Carla’s Conditorie is gelukkig niet het enige café waar je kunt genieten van Zweedse lekkernijen. Ook bij één van de drie vestigingen van Broodnodig (op Mariaplaats, Paardenveld of de Wagenstraat) vind je heerlijke kokostopps en pepparkaka. En oké, ik eet zelf stiekem best wel graag Zweedse balletjes bij de IKEA. Maar dat zeg je als foodie met een volwassen smaak niet hè.

De cijfers

Tijd

13:00 – 15:45

Gangen

1 gang met 2 broodjes, 2 taartjes en 2 koekjes p.p.

Prijs

€21,- p.p. (exclusief fooi)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s