Bourgondisch leven in Gent: mijn 5 tips

Eigenlijk heeft België alles wat je Bourgondische hartje kan wensen: lekker bier, vet eten en fijn gezelschap (ten minste, daar moet je zelf voor zorgen). Als ze er niet zo achterlijk slecht zouden rijden, en de mannen niet met een zachte G zouden praten, had ik mijn koffers allang gepakt en Utrecht uitgezwaaid. Nu pakte ik mijn koffers in voor een weekendje, op weg naar de hoofdstad van Oost-Vlaanderen: Gent. Om te gaan genieten van bier, wafels en frieten. En allez, wa cultuur hè. Lees mee in mijn 5 tips hoe ik de Bourgondiër heb uitgehangen!

1. Begin met brunch

Ik weet niet of het echt een Vlaamse traditie is, maar bij de twee tentjes waar we hebben ontbeten stond een uitgebreide brunch op het menu. Heel uitgebreid: à la €20 met yoghurt, croissant, brood met kaasjes en vleesjes, roerei, peer met ricotta, linzensalade en verse jus. Dat was voor deze meid die ’s ochtends nauwelijks haar kwark met muesli naar binnen krijgt iets te veel, maar gelukkig mochten we een menuutje delen. Scheelt ook weer voor de portemonnee van deze gierige Hollanders. Onze hotspots voor een uitgebreide brunch? Simon Says in het pittoreske Patershol (wel heel populair!) en FranzGustav net buiten het stadscentrum (eigenlijk net zo populair..).

Simon Says
Franz Gustav

2. Bourgondisch verleden

Een echte Bourgondiër weet natuurlijk hoe de Bourgondiërs uit de geschiedenis leefden. Ik kreeg de tip van een vriendin om een bezoekje te brengen aan Kasteel Gravensteen. Deze imposante, middeleeuwse burcht vind je middenin het stadscentrum. Niet te missen dus! Na het kopen van je kaartje krijg je een heerlijk toeristische koptelefoon op je hoofd gezet en loodst komiek Wouter Deprez je door het kasteel heen. Alhoewel de binnenkant van het kasteel vrijwel leeg is, brengt Deprez het met zijn interessante (en humoristische) anekdotes helemaal tot leven. Mocht het vroegere ridderleven je minder interesseren, wacht dan gewoon tot de tour je brengt tot het topje van het kasteel. Wat een uitzicht.

Prima uitzicht vanaf Gravensteen
Pooping like the ridders do

3. Wie A zegt, moet ook Bier zeggen

“Nog één biertje dan?” Dé uitspraak van iedere, echte Bourgondiër. In Gent zijn er te veel leuke plekjes om een biertje te drinken. Maar waar?

Breng zeker een bezoekje aan Dok Brewing Company. Een microbrouwerij met gezellige brewpub in het havengebied van Gent. Dok is gevestigd in een oude fabriekshal en je biertje drink je tussen de ketels op. Een biertje kiezen uit de dertig taps was onmogelijk, dus wij bestelden een proeverij van zes 15 cl-glaasjes. Een aanrader!

Nog zo’n leuke microbrouwerij is Brouwbar in Patershol (mijn favoriete wijkje vol pittoreske straatjes). Neem micro serieus: er staan vier ketels met rijpend bier. De Brouwbar schenkt alleen haar eigen brouwsels (wel iets meer dan vier) en die zijn experimenteel! Ook leuk: de brouwers achter de bar leggen graag uit wat ze gebrouwen hebben.

Dok Brewing Company
Brouwbar

En tot slot mag het meest toeristisch biertje van Gent niet ontbreken. Bij de Dulle Griet lever je je schoen in als je hun Max bier bestelt (blond of donker). Dat is niet zo gek. Dit bier wordt alleen geschonken in een hoeveelheid van 1,2 liter en het grote glas in de vorm van een laars wordt daarvoor speciaal geblazen. Dus glas kapot, schoen weg.

Dulle Griet

4. Ga toch lekker lopen, joh

Voordat we als Bourgondiërs helemaal dichtslibben door de calorieën, kan een gezonde stadswandeling geen kwaad. Denk dan niet aan een stadswandeling die je bijvoorbeeld door Londen maakt, waardoor je de rest van je weekend uitgeteld en met blaren om 20:00 in je hotelbed in slaap sukkelt. Nee, in Gent ligt alles écht op loopafstand. Laat je niet misleiden door Google Maps. Ook al ziet die kerk er op de app nog zo ver uit, na drie stappen stoot je je neus al tegen de kerkdeur. Daarom is een stadswandeling in Gent ook nooit saai. Op elke hoek van je straat vind je weer een nieuwe kerk, toren of kasteel.

Heb je toch nog een uitje iets buiten de stad gepland, zoals het Museum Dr. Guislain of de Dok Brewing Company? Koop dan een m-ticket op de ‘De Lijn’-app. Een eenmalig ticket kost maar €1,80 en voor €6 reis je een hele dag met de tram of bus.

De Sint-Michielsbrug (en -kerk)
De Sint-Baafskathedraal

5. Toerist ten top

Stiekem mag je als Bourgondiër ook best toeristisch zijn. En you bet I was. Ik beklom lachend de Toren van Belfort en genoot met volle teugen van de zoete wafels en de Gentse neuzen. Wij haalden onze wafels bij Koffie 3,14 Thee en onze neusjes bij het kraampje ernaast. De wafels waren ook toeristisch duur, later lees ik dat je de beste wafels eet bij Max.

De cijfers

Prijs

Aantal dagen

Aantal biertjes

Ongeveer €230 p.p. (incl. treinreis en Airbnb)

Een weekend

Bourgondisch veel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s