Een duik in de dons bij Don Konousuke

Het is maart en dat betekent dat ik over mijn zomervakantie ga nadenken. Nu al? Ja, gewoon omdat het kan. Hoewel Peru, Nicaragua en Georgië al de revue gepasseerd hebben, is mijn oog nu gevallen op Japan. Het land fascineert me door de bizarre cultuur en natuur. En ook op het gebied van eten denk ik dat ik prima in het land van de rijzende zon pas. Maar dan zie ik mezelf nu de hele dag door verse reepjes zalm, california rolls en mochi eten. Ik moet dus toegeven, mijn culinaire kennis reikt niet heel ver. Om die kennis, en mijn stokjes-skills, lichtelijk op te krikken bracht ik een bezoekje aan Don Konousuke aan de Westerkade.

Eerst de feitjes: Don Konousuke zit sinds november 2017 aan de Westerkade en staat bekend als een plek waar je authentiek, Japans comfort food eet. Het is een klein en knus plekje met een sobere inrichting. Lees: kom hier niet met zeven beppende meiden die elkaar al een half jaar niet hebben gezien. Waar het bij Konousuke dan echt om draait is Don. En nee, dan bedoel ik niet Don als in één of andere Italiaanse leider, maar Don, het populaire, Japanse rijstgerecht. Wat je dan krijgt als je een Don bestelt?

Dé don
Japans biertje (Kirin Ichibar)

Don is in feite een kommetje rijst, met vis, vlees of groente. Deze eet je, volgens onze lieve serveerster, in drie stappen op. In de eerste stap eet je alleen de lekker plakkerige, fluffy rijst. In stap twee kleed je het kommetje aan met toppings – van ingemaakte gember tot gehakte wasabi en van sesamzaadjes tot zeewier. Als de rijst zo uit elkaar is gevallen dat zelfs de grootste stokjesmaster begint te falen, komt er bij stap 3 een kommetje zoute dashi (bouillon) in beeld. Deze giet je in het kommetje waardoor er een soort soepje ontstaat. Deze lepel je lekker op.

Vegetarische dumplings
Bonenpannenkoekjes

Klinkt op zichzelf niet bijzonder, maar bijzonder lekker is ‘t wel. De toppings die je bij Don Konousuke kunt kiezen zijn eindeloos. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de heerlijke groentedumplings die we hadden als voorgerecht, de met bonen gevulde pannenkoekjes als toetje of het heerlijke Japanse biertje wat ik erbij dronk (Kirin).

Don Konousuke heeft inmiddels een zusje gekregen aan de Burgemeester Reigerstraat, en ze heet Kakunosuke. Dit plekje staat zeker op mijn to go-list. En daarna als de wiedeweerga met het vliegtuig naar Japan! Meer weten over het don-restaurant? Kijk even op de website of op de socials.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s