Terug naar de roots: Rotterdam vs. Arnhem

In mijn tienerjaren winkelde ik het liefst in de Koopgoot, dronk ik cocktails in de Oude Haven en haalde ik ijsjes bij de ijssalon aan de Meent. Ik ben geboren in Maasland, een klein dorpje onder de rook van Rotterdam. Toen ik eindelijk oud genoeg was ging ik op avontuur in de grote stad. Ik was een Rotterdammer. En Rotterdammers zijn trots. Vorig weekend was ik erop gebrand om de charme van deze stad aan mijn vriend te laten zien. En wilde hij bewijzen hoe leuk zijn stadje Arnhem is. The game was on: een wedstrijd tussen de steden uit onze jeugd. In deze blog schrijf ik over onze hotspots, én welke stad heeft gewonnen. En ik ga niks verklappen maar ze spreken er allemaal met een natte T.

Rotterdam

12:00 Kunsthal

We begonnen met een bezoekje aan de Kunsthal. Op de route lag het Museumpark, waar de bladeren van de bomen in mooie herfstkleuren schitterden, maar ernaast een gigantische parkeergarage gebouwd wordt. Kennismaken met Rotterdam les 1: kijk naar links en je wordt verrast door mooie natuur en schattige straatjes; draai met je hoofd en je kijkt in een bouwput.

Oké, de Kunsthal dus. Een indrukwekkend staaltje architectuur waar je in zeven zalen allerlei verschillende tentoonstellingen vindt. Wij brachten een bezoekje aan een tentoonstelling over de Franse Thierry Mugler: een couturier, parfumier, fotograaf, visionair, ofwel een enorme duizendpoot. Zijn over-the-top jurken (van een sm-achtig latex pakje tot een dramatische jurk met ontelbare pailletten, kralen en veren) schitterden op de mannequins.

Mijn vrouwenhartje ging wel even sneller kloppen, maar zelfs mijn vriend vermaakte zich prima. Wat meer mannelijk vermaak vonden we in de tentoonstelling van illustrator Joost Swarte met zijn scherpe en vooral humoristische tekeningen. We sloten af met een bezoekje aan de foto-tentoonstelling van Daniël van de Ven. Hij legde in de jaren ’40 en ’50 in opdracht van de Holland Amerika-lijn het afscheidsmoment vast, van mensen die hun geluk aan de andere kant van de wereld wilden zoeken. Dit museum is echt een aanrader; als de ene tentoonstelling je niet bevalt, trek je gewoon snel een sprintje naar de volgende zaal.

14:30 Bas bakt

Na de Kunsthal liepen we door de Witte de Withstraat: één van Rotterdams leukste straten waar je onder andere de beste burgers eet (Ter Marsch & Co) en doorzakt in de beste bar ter wereld (Café de Witte Aap). Wij gingen voor een lunch bij het schattige Bas Bakt, waar je de bakkers in de bakkerij op de vingers kunt kijken. Waarschuwing: de geuren zijn onweerstaanbaar. En dus moesten we na onze tosti’s nog wel een punt appeltaart bestellen.

16:00 Fenix food factory

Tijd voor een borrel. Na de lunch pakten we de metro richting Wilhelminakade en staan we binnen een kwartiertje op Zuid. Met een wandeling langs de Rijnhaven zien we Hotel New York en lopen we de brug over naar het eiland Katendrecht. Hier vind je de Fenix Food Factory: een industriële loods waar allerlei Rotterdamse ondernemers samenkomen. Ook een plek waar iedere foodie zijn hart kan ophalen.

Met een kaasboer die je fijne tips kan geven voor de perfecte kaasplank, een Marokkaanse foodstand met heerlijke mezze en ontelbare stapels kruiden, en natuurlijk de Kaapse Brouwers waar je je biertje drinkt tussen én op de biervaten. Nu vroren onze vingers er bijna af, maar in de zomer zit je lekker buiten op het terras en kijk je uit over de Rijnhaven. Een fijne afsluiter van een fijne dag.

Arnhem

Inmiddels lag mijn havenstadje 3-0 voor en was het de beurt aan Arnhem om zich van zijn beste kant te laten zien. Na een treinrit van anderhalf uur waren we er klaar voor.

13:00 Foodhall Arnhem

We begonnen met een lunch bij de Foodhall Arnhem aan de Rijnkade. Inmiddels is het concept ‘foodhallen’ wel bekend, maar het fijne van deze is dat er genoeg plek is om te kunnen zitten en er echt voor iedereen wat wils is. Van huisgemaakte taartjes, Surinaamse roti tot een dik stuk vlees. Ik ging voor een gezonde falafel bowl van de Green Food Truck omdat zo’n weekend hotspots bezoeken iets te goed is voor je wintervetjes.

14:00 Musis Stadstheater

Met een wandeling langs de mooie Rijnkade loop je in een kwartiertje naar Musis, het stadstheater van Arnhem. Hier keken we naar een voorstelling van Introdans: een gezelschap met zijn roots in Arnhem, waar inmiddels dansers uit binnen- en buitenland indrukwekkende shows opvoeren. Wij keken naar de familievoorstelling Grupo Sportivo, die zoals de naam al verklapt geïnspireerd is op bewegingen van sporters.

Bij Musis zie je alles: van klassiek concert tot bekende cabaretier. Dit was mijn eerste dansvoorstelling, en zelf ben ik niet verder gekomen dan twee jaar jazzballet, maar ik vond het oprecht mooi. Van een klassieke dans, een vrolijk ensemble met paraplu’s à la Mary Poppins tot een haast robotische choreografie. Ook genoot ik misschien iets te erg van de sixpacks van de mannelijke dansers (holy shit). Helaas waren geen foto’s toegestaan tijdens de voorstelling.

16:30 Stadspark Sonsbeek

We sloten de dag af met een wandeling door het stadspark Sonsbeek. En neem het woord stadspark letterlijk: Sonsbeek ligt direct naast de drukke autoweg. Daar merk je tijdens een wandeling weinig van. Je kunt uren verdwalen in de oppervlakte van 67 ha (ofwel 134 voetbalvelden!). In het park vind je vele horeca-gelegenheden waarvan Stadsvilla Sonsbeek volgens mijn vriend de leukste is. De echte Arnhemmer noemt dit trouwens de Witte Villa, die ’s avonds mooi verlicht is.

Eindstand

De wedstrijd Feyenoord – Vitesse sloot dat weekend af met een gelijkspel, maar onze eindstand was duidelijk. Rotterdam it is. Onze to-go list voor Rotterdam werd tijdens het weekend eigenlijk alleen maar langer. Benieuwd waar we nog naartoe willen?

  • Nog meer cultuur snuiven bij het Museum Boymans van Beuningen;
  • Mezze eten bij Bazar in de Witte de Withstraat;
  • WINKELEN: bij de leuke boetiekjes in de Pannenkoekenstraat en unc. wardrobe in de Oude Binnenweg;
  • Een grote wandeling maken door het Kralingse Bos.
  • Pasta en ijs eten bij Angelo Betti.

Een gedachte over “Terug naar de roots: Rotterdam vs. Arnhem

  1. Love it! Heerlijk om te lezen over jullie ervaringen in dit vrolijk en grappig geschreven stuk. Ennnn ik ben het natuurlijk helemaal eens met jullie keuze voor de leukste stad…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s